Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh 
De vlierbloesem staat vol in bloei als ik met Roelof heb afgesproken op een stralende dag in juni. "Laten we naar de Alde Feanen gaan, een natuurgebied hier vlakbij," stelt  Roelof voor, "daar staan veel vlieren in bloei nu."  We stappen in Roelofs bus en  rijden door een wijds Fries platteland.  Na een korte rit zijn we aangekomen in het zonovergoten natuurgebied, vol water, groen én bloeiende vlierbomen.
Roelof maakt wijn, wijn van fruit, maar niet van druiven. "Je kunt van alle soorten fruit wijn maken, niet alleen van druiven."  Hij maakt wijn van vlierbessen,  bramen en cranberries, maar de maand juni staat in het teken van vers geoogste vlierbloesem die hij als smaakmaker gebruikt in zijn vlierbloesem wijn. En die is écht lekker. Geen vlierbloesemsiroop met alcohol, maar een volwaardige witte wijn met een vleugje vroege zomer. 
Na het plukken rijden we terug naar de boerderij waar Roelof zijn wijn maakt. Met precies afgewogen ingrediënten gaat hij aan de slag. "De basis is appelsap, gewoon simpel appelsap." Dat verklaart direct de geur van cider die in de wijnmakerij hangt. De pas geplukte vlierbloemetjes ritst hij van de trossen en stopt ze in een net. "Dit hang ik een week ongeveer in het vat, samen met o.a. oranjebloesem, dat geeft nog wat extra  subtiele smaak." 
"En ik geef je een eenvoudig recept mee, om zelf thuis vlierbloesemwijn te maken, dat is echt leuk om eens te doen."
En het etiket?  "Dat ben ik! De fierljep-stok die ik draag is een subtiele verwijzing naar Friesland." Op Roelofs bramenwijn staat  zijn vader afgebeeld. "Hij is Drent en heeft alpaca's  en helpt af en toe mee op de wijnmakerij, ik vond het leuk dat zo te laten zien!"

You may also like

Back to Top