Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh  
In Noordwolde, in het zuidoosten van Friesland, verbouwt Leander het hele jaar door verse biologische seizoensgroentes in zijn kleine tuinderij. "De tuinderij is niet heel groot, een hectare ongeveer, maar toch lukt het om het hele jaar door groentes uit de tuin te oogsten,"vertelt Leander. De groentes worden verkocht in een winkel bij de tuin die elke dag geopend is (dinsdag t/m zaterdag) en waarvoor Leander elke dag vers oogst. "Verser kan niet," lacht hij.   
"Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest en groentes krijgen de rust om te groeien," gaat hij verder terwijl we door de tuin lopen die vol winterse groentes staan. Prei, spruitjes, kolen waarop een dun laagje rijp ligt en donkergroene palmkool. "Die heet zo omdat je van onderen de bladeren eraf plukt, de kool ziet er uiteindelijk uit als een palmboompje. En de paarse boerenkool is die niet mooi van kleur?" In de koude tunnelkas staan ook verschillende wintergroentes, winterpostelein bijvoorbeeld, heerlijk fris om een wintersalade mee te maken, en andijvie, lenteui en knoflook.
Leander's biologische tuinderij bestaat al meer dan 30 jaar. Toen de tuin in 1980 begon was het niets meer dan een kaal  en ruig stuk land, de grond was arm en zat vol onkruid en kweekgraswortels. Het ontginnen bleek ontzettend veel werk. Vandaar de naam  "Kloostertuin,"vertelt Leander, "doordat het omtoveren van een arm stukje land tot een fijne tuin met opbrengst monnikenwerk was."  Er werd veel tijd gestoken in het wieden van onkruid, schoffelen en uitsteken van ontelbare hoeveelheden kweekwortels. De grond werd goed bemest en uiteindelijk verbeterde de grond en werd de opbrengst een stuk hoger. "De opbrengst is zo goed nu dat we inmiddels van de tuin kunnen leven," zegt Leander trots.
"Wij namen de tuin in 2011 over," gaat Leander verder, "we hadden sinds 2003 zelf een moestuin waar we groenten voor eigen gebruik kweekten. Toen  we de mogelijkheid kregen om de Kloostertuin over te nemen gaf ons dat de kans om van moestuinieren ons werk te maken."
We lopen naar de winkel die vooraan de tuin staat. Leander heeft een krat net geoogste prei onder zijn arm die hij in de winkel in het schap zet. "Alles gaat hier op vertrouwen, mensen wegen hun eigen groenten en schrijven in het schrift op wat ze hebben meegenomen." Het verschuldigde bedrag gaat in het geldbakje of wordt overgemaakt. "Ik geloof gewoon dat dat goed gaat, we hebben leuke en vooral veel vaste klanten," besluit Leander. Ik vul mijn eigen meegebrachte boodschappentas met groenten en  doe het verschuldigde bedrag in het geldbakje. Fijn dat dat nog zo kan eigenlijk.  Ik neem mijn boodschappen mee en ga er thuis mee aan de slag, het resultaat vind je in 5 recepten onderaan de reportage. 
Fotografie, styling & recepten: © Anna Rubingh  
Prei is een echte fijne wintergroente die je natuurlijk fijn in soep kunt gebruiken, maar ook in deze quiche, waar prei in de hoofdrol staat, is 'ie heerlijk. Lekker als avondeten, met bijvoorbeeld een fijne winterse salade en wat je overhoudt is heerlijk als lunch, koud of warm. En, ook nog eens fijn, deze quiche is helemaal vegetarisch!
Naast de heerlijke oude bekende, boerenkoolstampot, kun je boerenkool op veel meer manieren gebruiken. Het is een fijne, veelzijdige groente. Eet 'm eens als groente bijvoorbeeld, gestoofd of roer gestoofde boerenkool eens door pasta met knoflook en parmezaanse kaas. Mogelijkheden genoeg!
Of maak deze lekkere pesto van boerenkool, oude kaas, hazelnoten een raapzaadolie. Je kunt de pesto natuurlijk door pasta roeren, maar deze pesto is ook heerlijk door in de oven geroosterde aardappeltjes!
Palmkool is van oorsprong een Italiaanse koolsoort, cavolo nero in het Italiaans. Deze koolsoort heeft een lange geschiedenis in de Italiaanse en dan vooral de Toscaanse keuken, maar is al steeds meer ingeburgerd buiten Italië, waaronder in Nederland. Dat is niet zo gek, want het is een fijne kool om mee te werken, je doet gemakkelijk even wat blaadjes door soep of een stoofpotje. Hij heet palmkool omdat je bij het oogsten bij de onderste bladeren begint en er daardoor eigenlijk een palmboompje staat, een stronk met aan de bovenkant uitwaaierende koolbladeren.
In deze soep met Friese woudboontjes is deze kool heerlijk, een echte fijne, stevige wintersoep, mét plakjes droge worst!
Spruitjes zijn zo'n groente waar veel mensen een hekel aan hebben, you either love them or you hate them, is een term die voor spruitjes vaak op gaat. De smaak is uitgesproken koolachtig, maar ze zijn ook heel gezond. In dit gerecht zullen de meeste mensen  (en kinderen) spruitjes eigenlijk prima (of misschien wel lekker) vinden en het is daarnaast een handig gerecht voor als je gekookte aardappels over hebt; aardappels, spruitjes en worst, daar moet je van gaan houden!
Ook in de winter kun je prima een heerlijke frisse salade maken en dat kan ook nog eens gewoon met ingrediënten die in het seizoen zijn! Daar heb je geen warme kas gekweekte sla of slamix voor nodig. Winter postelein is een fijn wintergroen en ook veldsla groeit juist in herfst en winter. Combineer deze mooie winterslasoorten met lof (ik gebruikte roodlof, maar je kunt ook witlof gebruiken natuurlijk) en appeltjes en wat grof gehakte hazelnoten en je hebt een fantastische frisse salade, gewoon met dat wat er in het seizoen is.

You may also like

Back to Top