Publication NL 2021
Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh     Recepten: © Anna Rubingh
Deze serie recepten maakte ik bij de serie die ik maakte over kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen. Kaaslust maakt op ambachtelijke wijze Nederlandse kaas; van koemelk, maar ook van schapenmelk en geitenmelk. Alle melk die er in de kaasmakerij wordt gebruikt is afkomstig uit het Noorden van het land en grotendeels biologisch.
Met die romige melk maken ze verschillende soorten Nederlandse kaas; gewone kaas, maar ook Friese nagelkaas, harde schapen- en geitenkaas en een fantastische Nederlandse blauwschimmelkaas. En bijzonder is de kaas die wordt gemaakt volgens Nederlands receptuur met volle romige melk van jersey koeien én met melkzuurbacteriën uit Noord-Italië. Het resultaat is een super romige Nederlandse kaas met een typisch mediterraans tintje. Of de kaas waar bier in verwerkt is van de lokale bierbrouwerij Maallust. "Hoe doen jullie dat dan precies" vraag ik, "Dat is het geheim van de smid, of de kaasmaker in dit geval  " zegt de kaasmaker lachend, "ik zal het je uitleggen, maar vertel het niet verder, oké?" 
In plaats van dat geheim prijs te geven maakte ik een aantal gerechten met verschillende fantastische Kaaslust kazen, gerechten met Nederlandse ambachtelijk gemaakte kaas in de hoofdrol.

KL 036
KL 036
KL 002
KL 002
KL 004
KL 004
KL 018
KL 018
KL 028
KL 028
BORREL-KAASPLANK, maar ook lekker met een kop thee

Kaaslust maakt echte Nederlandse kazen, maar ook niet elke Nederlandse kaas is hetzelfde; er is kaas van koemelk maar ook harde kaas van geiten- of schapenmelk, en Nederlandse blauwschimmelkaas, lekker in een pasta bijvoorbeeld, maar ook zo verrukkelijk! Met verschillende kazen maak je een fijne borrel-kaasplank mét uitjes en augurkjes. De kaasjes kun je het beste eerst op kamertemperatuur laten komen, dan proef je ze het beste en eigenlijk kun je ze beter eten met een kop warme thee, thee neutraliseert de smaak zodat je na een slok warme thee weer echt de smaak van een volgend stukje kaas proeft en de warmte van de thee zorgt ervoor dat de kaas in je mond op de goede temperatuur is. Het klinkt wat raar maar dat is het dus eigenlijk niet, probeer het maar eens.
KL 040
KL 040
Tart 001
Tart 001
tart 002
tart 002
tart 003
tart 003
AARDAPPEL-UI PLAATTAART met pittige oude kaas

Dunne schijfjes aardappel in een bedje van kwark met pittige oude Nederlandse kaas op een laagje langzaam zacht gegaarde ui, gebakken op de bakplaat op een knapperige deegbodem. Lekker als lunch of diner met een frisse salade van veldsla en wat je overhoudt is lekker bij de borrel bijvoorbeeld, of gewoon als tussendoortje.

  

Onion 001
Onion 001
Onion 002
Onion 002
Onion 003
Onion 003
Onion 004
Onion 004
Onion 005
Onion 005
UIENSOEP met bier & nagelkaas

Kaaslust maakt z'n eigen kruidnagelkaas, eigenlijk een Friese specialiteit, maar Veenhuizen ligt dan ook op de grens van Drenthe en Friesland. Aan de kaas wordt komijn en kruidnagel toegevoegd, naar zeggen gebeurde dat vroeger in Friesland om bijsmaakjes die aan kaas zaten wat te kunnen verdoezelen. Daardoor ontstond een brokkelige gerijpte kaas met die typische smaak van specerijen. In Friesland wordt 'ie van ouds her ook op de uiensoep gebruikt, sipelsop, de oude en originele variant van de bekendere Franse broer. Sipel betekent ui in het Fries en sop, je raad het al, soep. Ik maakte deze "sipelsop" met donker bier van Maallust de plaatselijke bierbrouwer uit Veenhuizen en erbovenop ligt geroosterd desembrood mét gegratineerde nagelkaas, want dat hoort natuurlijk op een echte sipelsop.


witlof 001
witlof 001
witlof 002
witlof 002
witlof 003
witlof 003
witlof 004
witlof 004

WITLOF, PEER, WALNOTEN & Nederlandse blauwschimmelkaas

Bij blauwschimmelkaas denk je al snel aan Franse blauwschimmelkaasjes zoals roquefort, maar er bestaat ook Nederlandse blauwschimmelkaas, een kaas gemaakt volgens Nederlandse receptuur van volle romige koemelk. De schimmel wordt in de kaas geïnjecteerd waarna deze zich in de kaas ontwikkeld en zo die specifieke smaak geeft.
Nederlandse Blauwschimmelkaas is lekker in pasta en natuurlijk op een kaas- of borrelplankje (of op Zweedse peperkoekjes wat dan weer een echt Zweeds gebruik is, kaas op peperkoekjes, maar dat is weer een heel ander verhaal)
Ook in deze wat klassieke salade van witlof en peer is 'ie samen met walnoten echt fantastisch!
Risotto 001
Risotto 001
Risotto 002
Risotto 002
Risotto 003
Risotto 003
Risotto 004
Risotto 004
Risotto 005
Risotto 005
POMPOEN-RISOTTO van parelgort en bier
met pittige Nederlandse schapenkaas en salie

Van parelgort kun je fantastisch risotto maken, het heeft iets meer bite dan rijst en een wat nootachtige smaak en het is een graan wat van oudsher in Nederland verbouwd werd.
Ik maakte deze risotto met tripel bier in plaats van wijn en Nederlandse pittige schapenkaas. De pompoen rooster je eerst in de oven samen met wat salieblaadjes. 
Wat extra geraspte schapenkaas erover en de knapperige salieblaadjes bovenop, een glas tripel bier erbij en je hebt een fantastisch avondmaal!

(En van de risotto die je overhoudt (of je maakt gewoon wat meer) maak je de volgende dag fantastische arancini.​​​​​​​)
Arancini 001
Arancini 001
KL 031
KL 031
Risotto 002
Risotto 002
Risotto 003
Risotto 003
Risotto 004
Risotto 004

ARANCINI
van left-over pompoen- risotto

Arancini zijn Italiaans gefrituurde rijstballetjes met daarin nog een extra vulling. Je kunt best gemakkelijk je eigen arancini maken van een restje risotto van de dag daarvoor (of je maakt er wat extra voor) 
Ik maakte van left-over parelgort-pompoenrisotto deze verrukkelijke arancini. In het midden deed ik een stukje Torba Casa van Kaaslust in Veenhuizen. Dat is een Nederlandse jonge kaas gemaakt van volle jerseymelk en Noord-Italiaanse melkzuurbacteriën. Maar je kunt ook een stukje gewone jonge Nederlandse kaas nemen of bijvoorbeeld Italiaanse Fontina.
Lekker bij je borrel-kaasplank!
Gnocchi 001
Gnocchi 001
Gnocchi 002
Gnocchi 002
Gnocchi 003
Gnocchi 003
Gnocchi 004
Gnocchi 004
GNOCCHI met witlof, Kaaslust Torba Casa en hazelnoten​​​​​​​

Kaaslust Torba Casa is een Nederlandse jonge kaas gemaakt van de volle romige melk van Jersey koeien en Noord Italiaanse melkzuurbacteriën. Het is een kaas die perfect is om te smelten en die dus in dit romige gnocchi recept met witlof en hazelnoten perfect tot z'n recht komt.
Zelf gnocchi maken lijkt moeilijker dan het is, het enige wat je er naast goede aardappels, bloem en ei, voor nodig hebt is wat tijd om ze te maken. Als je extra maakt kun je ze gemakkelijk invriezen dan heb je op een drukke dag snel een lekker helemaal zelfgemaakt gerecht op tafel. Je kunt ze dan zo vanuit de diepvries in het kokende water doen.
Je kunt de Kaaslust Torba Casa vervangen door een andere volvette jonge Nederlandse kaas of door Italiaanse Fontina.
Fondue 001
Fondue 001
Fondue 002
Fondue 002


NEDERLANDSE KAASFONDUE  met bier

Zwitserse kaasfondue, ooit uit ooit nood en een overvloed aan kazen in Zwitesrland ontstaan, is wereldwijd populair, maar je kunt ook met Nederlandse kaas een fantastische fondue maken.
Ik gebruikte zwaar trippel bier van de plaatselijke brouwerij in plaats van wijn en de Torba Casa van Kaaslust, een Nederlandse jonge kaas gemaakt van de volle romige melk van Jersey koeien die perfect is om te smelten. Meesterkaasmaker Jan Craens gaf deze door hem ontwikkelde kaas deze Italiaanse naam omdat hij voor het maken van deze kaas volgens Nederlands recept Noord Italiaanse melkzuurbacteriën gebruikte. "Dat geeft deze Nederlandse kaas een mediterraan tintje" "Ik wilde de kaas daarom een Italiaanse naam geven met een verwijzing naar Veenhuizen, het werd Torba Casa, Torba is Italiaans voor turf en Casa staat voor huis" zegt Jan lachend.


Een serie over ambachtelijke kaasmakerij Kaaslust vind je op de pagina:

You may also like

Back to Top