Kwekerij Arborealis
Sietske Metz leidt me rond over de kwekerij die ze samen met haar compagnon  Micha Wieland runt.  "De naam van onze kwekerij is opgebouwd uit twee Latijnse woorden; arbor, wat boom betekend en borealis, van het noorden," vertelt Sietske. " Vrij vertaald betekent dat ‘bomen van het noorden’, dat was de perfecte naam voor onze kwekerij. Inmiddels runnen ze samen al 20 jaar hun kwekerij, met een grote liefde voor planten . "We houden echt van planten en verzamelen ze graag ; bijzondere planten van over de hele wereld." Een ding moeten ze wel gemeen hebben, ze moeten kunnen aarden in ons klimaat.  "En alles wat we telen doen we zonder bestrijdingsmiddelen, ook geen biologische, want we geloven dat je moet telen samen met de natuur, daar past geen enkel bestrijdingsmiddel in thuis."
"Kom ik laat je de kwekerij zien!"
"De Winkel"
Het eerste wat je ziet als je aankomt is het gedeelte waar de planten staan die je kunt kopen. "Ze komen zo uit de kwekerij en zijn klaar om te verhuizen."  De planten staan handig opgesteld op type  en op grootte. "Zo is het gelijk duidelijk wat voor soort plant of struik het is en hoe groot deze wordt."  De winkel wordt omringd door twee voorbeeldtuinen waarin veel planten en struiken staan. "Het is handig natuurlijk dat mensen een beetje een idee hebben hoe groot de struik of plant is die ze aanschaffen," vertelt Sietske.  Het assortiment varieert van struiken en bomen tot plantjes met liefelijke klein bloemetjes. Aan het begin van de kas kun je afrekenen wat je in de buitenwinkel hebt uitgezocht. "We hebben ook een webwinkel die druk bezocht wordt. In de herfst en het vroege voorjaar verzenden we ook planten, maar vanaf mei doen we dat niet meer omdat we ons dan willen concentreren op het telen. Mensen kunnen dan nog wel online bestellen, maar moeten de bestelling wel zelf af komen halen bij ons.
De Kas
In de kas die direct aan het verkoopgedeelte ligt staat het hele kleine grut, die net hun kopjes uit de zwarte aarde omhoog duwen, hele trays vol. En jonge planten die net wat groter zijn en binnenkort verhuizen naar het buitengedeelte van de kwekerij.
De Kwekerij

Achter de kas en "de winkel"  ligt het buitengedeelte van de kwekerij. Van een afstandje is het een scharkering van verschillende groentinten van al de planten in hun potjes, "want we kweken alles in potten," vertelt Sietske. "Je bent dan minder afhankelijk van het plantseizoen en het werkt gewoon handig."  Helemaal achterin staan bomen waar telkens stekken vanaf worden gehaald die dan weer geënt worden. en uit kunnen groeien tot grote bomen en struiken.  "Van sommige bomen en struiken hebben we heel veel verschillende soorten, van  rhododendrons  bijvoorbeeld. Maar een gewone rhododendron zoals je ze veel ziet zul je bij ons niet vinden, voor die soort is zoveel gif nodig om die te kweken, die hoort niet thuis in onze kwekerij."
De Voorbeeldtuinen

"In onze twee voorbeeldtuinen krijgen mensen een idee hoe de verschillende struiken, planten en bomen uitgroeien, ze kunnen er inspiratie opdoen," legt Sietske uit terwijl we met een kop koffie op een bankje gaan zitten. "Dat is natuurlijk fijn, anders koop je iets waar misschien wel op staat hoe iets uitgroeit, maar dat is toch anders dan iets in het echt zien. Het is natuurlijk niet leuk wanneer je je pas gekochte struiken en planten plant en die uiteindelijk veel te groot of klein blijken te zijn, hier kun je ze eerst in volle glorie zien. Het is eigenlijk een beetje naar Engels voorbeeld, daar zie je vaak voorbeeldtuinen bij kwekerijen."  Het zoemt van de insecten tussen de bloeiende struiken en planten. "Al die verschillende bloeiende planten en struiken trekken zoveel leven!"

You may also like

Back to Top