
OS 001

OS 002

OS 003

OS 004

OS 005
Al meer dan 30 jaar, sinds 1988 om precies te zijn, maakt Hanneke geitenkaas met melk afkomstig van haar eigen kleinschalige biologische geitenboerderij "De Oude Streek" in het Groninger Westerkwartier, op de grens van Groningen, Drenthe en Friesland.
“Ik heb op het moment 30 geiten,” vertelt Hanneke, “dat is een mooie kudde waarmee ik met een natuurlijke kringloop kan werken op mijn boerderij. De geiten kan ik zo het hele jaar rond van eigen gras en hooi voorzien en de met de mest uit de stal bemest ik het land. Ik kies echt heel bewust voor kleinschaligheid." De kudde die voornamelijk bestaat uit Nederlandse witte geiten, met ertussen een paar bonte, graast achter de boerderij in de lenteweide die naast gras vol wilde bloemen en kruiden staat. "Een divers dieet is belangrijk voor de gezondheid van de geiten en voor de smaak van de melk en natuurlijk uiteindelijk de kaas" legt Hanneke uit.
Hanneke melkt haar geiten 2 keer per dag. "Een geit geeft in een dag gemiddeld 2,5 tot 3 liter melk" vertelt ze. Na het melken gaat ze met de verse melk aan de slag in de kaasmakerij in de boerderij. Al Hannekes kaasjes zijn rauwmelks, wat inhoudt dat de geitenmelk niet gepasteuriseerd wordt. "De smaak van rauwmelkse kaasjes is gewoon een heel stuk beter" legt Hanneke uit, "in Frankrijk, waar veel van dit soort smaakvolle romige geitenkaasjes gemaakt worden, zijn de kaasjes van de boerderij altijd rauwmelks." Hanneke gebruikt voor het maken van haar kaasjes naast geitenmelk van de boerderij alleen natuurlijke ingrediënten zoals zuursel, stremsel, zout en schimmelculturen die bij het maken van Franse kaasjes gebruikt worden. Met deze ingrediënten maakt ze op kleinschalige en ambachtelijke wijze haar bijzondere kaasjes die gretige afname vinden bij restaurants en delicatessenzaken door het hele land en daarnaast ook bij klanten die in het weekend in haar boerderijwinkel kaasjes komen kopen.
De bekendste van haar kaasjes is het zachte, romige witschimmel kaasje Machedoux, een romig rauwmelks kaasje met een mooie witschimmel korst. “De korst kun je gewoon eten” verzekert Hanneke mij. Een andere witschimmelkaas is de Machère, een heerlijk smeuïg kaasje in de vorm van een boomstammetje of de Macendré gerold in houtskoolas waardoor je weer net een andere rijping en andere smaak krijgt. “Alle kaasjes hebben als ze vers zijn een milde smaak, maar hoe langer ze rijpen hoe pittiger, romiger en karakteristieker de smaak wordt” vertelt Hanneke me terwijl ze me haar kaasjes in de boerderijwinkel laat proeven.
Met een papieren zak vol heerlijke biologische kaasjes verlaat ik de boerderij terwijl de volgende klant alweer aan komt rijden.

OS 006

OS 007

OS 008

OS 009

OS 010

OS 011

OS 012

OS 013

OS 014

OS 015

OS 016

OS 017

OS 018

OS 019

OS 020

OS 021

OS 022

OS 023

OS 024

OS 025

OS 026

OS 027

OS 028

OS 029

OS 030

OS 031

OS 032

OS 033

OS 035

OS 036

OS 037

OS 038

OS 039

OS 040

OS 041

OS 042







Salade van biet, bulgur en geitenkaas met raapsteeltjes
Een fijne en vrolijk gekleurde salade voor een mooie lentedag. Met bietjes en in bietenvocht gewelde bulgur voor een mooi rood effect met verse gemixte pluksla zo uit de moestuin en mooie romige geitenkaas (machedoux van De Oude Streek), bestrooid met wat grof gehakte hazelnoten.





Lauwwarme prei met geitenkaas en mosterd
Het is eigenlijk een lauwwarme salade, deze prei met geitenkaas, olijfolie, citroensap en wat mosterd. En lekkere veel versgemalen peper natuurlijk. In deze eenvoudige maar fantastisch lekkere combinatie komt zowel de prei als de romige in Nederland gemaakte Franse geitenkaas goed tot z'n recht. Puur van smaak, lekker als bijgerecht of lunchgerecht met wat geroosterd brood bijvoorbeeld.





Gestoofde geitenkoteletten in tomatensaus
Geitenvlees heeft een verrassend zachte smaak en is het waard ontdekt te worden. Hanneke, kleinschalige biologische geitenboerin, legt me uit dat zij vroeger de geiten-lammeren moest laten exporteren naar Frankrijk en Spanje waar men het vlees wel eet. Maar tegenwoordig worden de jonge bokjes, nadat ze eerst een tijd op de boerderij hebben geleefd, lokaal geslacht en het vlees, wat echt lekker is, verkoopt Hanneke aan haar klanten. "Het is toch te zot voor woorden dat die dieren eerst helemaal door Europa vervoerd moeten worden" zegt Hanneke, "dat kon echt beter vond ik en ik probeerde bij mijn klanten of er interesse zou kunnen zijn in geiten-lamsvlees en dat bleek er te zijn, sinds die tijd verkoop ik het vlees van mijn bokjes zelf, steeds meer mensen ontdekken het."
Ik stoofde de koteletten van Hannekes geiten in een saus van wijn, bouillon en tomaat en daarna bestrooide ze fijngehakte peterselie met knoflook en citroenrasp. Eet het op z'n Nederlands met een grof gestampte aardappelpuree.





Omgekeerde bietentaart met ui & geitenkaas
Bieten en geitenkaas is zo'n combinatie die altijd klopt. Misschien ken je tarte tatin met appels, dit is een omgekeerd taartje met bieten, langzaam gekarameliseerde rode ui, wat honing en balsamico azijn en geitenkaas. Ik gebruikte de Machedoux van De Oude Streek, een romig biologisch witschimmelkaasje, de licht pittige romige smaakt mengt perfect met die van zoet gekarameliseerde ui en de zoete aarde smaak van bieten. De bodem is een snel eigengemaakt bladerdeeg wat minder delicaat is als echt bladerdeeg, maar wel heel erg lekker en gemakkelijk en leuk om zelf te maken. Eet het met een een lekkere groen salade en je hebt een fantastische lunch.





Warme appel met geitenkaas, walnoten & honing
"Weet je wat lekker is" zegt Hanneke, biologische geitenboerin én kaasmaakster van de lekkerste geitenkaasjes, "Een schijf appel even bakken in de koekenpan in wat boter, dan een plakje geitenkaas erop (bijvoorbeeld Machère van Hanneke) en even onder de grill zetten en daarna een beetje honing erover, heerlijk!" En gelijk heeft ze, dit doodeenvoudige toetje smaakt fantastisch en ziet er, geserveerd op een mooi bordje en bestrooid met wat gehakte walnoten, super chique uit. Een mooi toetje voor een prachtig lente-diner.
