Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
"Ik oogst mijn tulpen met bol en al," vertelt Rhea als ik haar kleine biologische kwekerij in het vroege voorjaar bezoek. "Zo staan de bloemen langer, kunnen mensen de bollen daarna planten in eigen tuin én heb ik meer ruimte in mijn pluktuin voor zomerbloeiers."
Rhea startte haar kwekerij en pluktuin in 2020 na een opleiding aan het Warmonderhof, een opleidingsinstituut voor biologische landbouw. "Ik werkte altijd al met bloemen, in een bloemenwinkel hier even verderop, maar ik wist eigenlijk niet dat er zoveel gif en kunstmest aan te pas kwam bij het verbouwen, de meeste mensen weten dat niet, die opleiding opende mijn ogen wat dat betreft."
Er zijn in Nederland, een echt bloembollenland, maar heel weinig biologische bloembollen te vinden, raar, want juist die bollenteelt is een van de meest vervuilende takken van landbouw door het grootschalige gebruik van die zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.
Rhea doet het anders. "Ik gebruik paardenmest van de boer hiernaast en de handfrees van de overburen. En gezonde biologische bloembollen natuurlijk!" Met als resultaat prachtige schone tulpen, biologisch én met liefde  geteeld.
In het najaar gingen er ruim 7000 bollen de grond in. "Ik heb een beperkte ruimte, dus de bollen staan dicht op elkaar. Het is bijzonder hoeveel je, helemaal biologisch, kunt kweken op een klein stuk grond en omdat ze er met bol en al uitgaan hebben ze ook niet meer ruimte nodig." De bossen tulpen verkoopt Rhea, met bol en al, via biologische online supermarkt Hofweb waar je ze kunt bestellen. "En bij de regionale biowinkel, als ik genoeg heb tenminste want ze vliegen er doorheen," lacht Rhea, "en dan heb ik nog klanten die hier bestelde bossen tulpen komen ophalen, ja, het gaat onwijs goed!"

You may also like

Back to Top