Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
In het Drentse Dwingeloo, tussen de nationale parken het Dwingelerveld en het Drents Friese Wold, kweken Jan, Eef en Daniël wilde inheemse planten. Ze doen dat in de volle grond. “Zo krijg je stevige, sterke planten,” legt Eef mij uit.
Jan en Eef zijn sinds een paar jaar de trotse eigenaren van de kwekerij. Voor de hand liggend was hun keuze voor het overnemen van de kwekerij niet, beiden hadden helemaal geen achtergrond in het groen. “Ik heb 35 jaar gevaren in het poolgebied op een zeilboot en Jan was aannemer,” vertelt Eef. Eef leerde Jan kennen op de Zeevaartschool waar ze in de winter les geeft.
“Maar na 35 jaar zeilen was het genoeg en samen kozen we voor de kwekerij, midden in Drenthe.” De kwekerij kweekte op dat moment vooral arnica planten, wilde planten die vroeger veel voorkwamen op de Drentse zandgrond en die veel gebruikt worden in de farmacie. “Wij wilden meer inzetten op een diverser aanbod in de kwekerij en inheemse planten zijn prachtig!”
Veel verstand van planten en het kweken ervan hadden ze niet, maar vol enthousiasme begonnen ze een paar jaar geleden aan hun nieuwe gevonden passie. “Daniël leerde ons alles,” vertelt Eef, “hij werkt hier al 16 jaar en weet zo ontzettend veel van planten.”
Inmiddels zijn ze zelf ook ontzettend kundig en kweken erop los. Naast de Arnica Montana worden er ruim 100 soorten inheemse wilde planten geteeld. Helemaal EKO en met het Demeter keurmerk. “Dat betekent dat er geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of andere milieubedreigende stoffen gebruikt worden tijdens het teeltproces.”
De kwekerij ziet eruit als uit een sprookje. Bloeiende planten staan in groepjes en waaien zachtjes in de zomerzon mee op een briesje.
“Wilde inheemse planten hebben een uitbundige bloeiperiode en kunnen de tuin een bijna vergeten weelde geven aan vormen, kleuren en geuren. Ze zijn belangrijke voor vogels, vlinders, bijen, hommels en andere insecten, als voedselbron en voor hun voortplanting. Wilde planten zijn goed voor de biodiversiteit en daarnaast zijn het sterke planten die diep wortelen en goed bestand zijn tegen ziektes en extreme weersomstandigheden. Steeds meer mensen herondekken deze mooie planten inmiddels.”
Eef, Jan en Daniël leveren hun mooie inheemse planten aan particulieren, hoveniers en kwekerijen. “En dat doen we een groot deel van het jaar, behalve als planten bloeien.” Eef gaat verder met het uitgraven van een flinke hoeveelheid lelietjes van dalen uit de volle grond voor een bestelling. “Dat kan prima, we wikkelen de planten in een krant, ze gaan in een doos en zo verzenden we ze. Maar als je wilt kun je een bestelling ook zelf bij ons ophalen.”
Daarnaast maakt Eef tincturen, oliën en zalf met planten en bloemen uit de tuin. Zo maakt ze calindula tinctuur en olie (goudsbloem) en vogelmuur tinctuur. “Die verwerk ik in zalf en die is goed tegen jeuk.” In grote potten staan bloemblaadjes te trekken in olie of alcohol. “We geven ook workshops, die zijn ontzettend leuk om te volgen, zo heb ik het zelf ook geleerd.”