Photography, Styling & Words: © Anna Rubingh
Daslook is een plant met een onmiskenbare ui-achtige geur, in het Engels heet de plant wild garlic en dat beschrijft de smaak het beste. De plant komt in het voorjaar op en bloeit met haar mooie witte bloemetjes in april en mei. Op plaatsen waar daslook het goed doet ontstaat dan een prachtig weelderig tapijt van allemaal witte bloemetjes met een lichte geur van ui die dan op die plaatsen in de lucht hangt. Op veel plaatsen in Europa komt daslook in het wild (weldadig) voor, bijvoorbeeld in Engeland vind je in verschillende bossen hele velden "wild garlic" gewoon in het wild.
In Nederland komt daslook in het wild vooral voor in Limburg, maar het wordt een steeds populairdere plant om in de tuin aan te planten. Daslook houdt van voedzame bosgrond en schaduw, daarom komt 'ie in het wild ook in het bos voor. Ook kun je daslook in Nederland in verschillende tuinen en parken vinden. Daslook groeit uit een bolletje wat zich als de omstandigheden goed zijn gemakkelijk vermeerderd en verwilderd. Het beste plant je de bolletjes in de herfst in je tuin, op een plaats met voldoende voeding in de bodem en in de schaduw en met voldoende ruimte om te vermeerderen. Bij sommige kwekers kun je ook in het voorjaar daslookplanten kopen. Oogst wel pas als er voldoende planten en blad is, anders overleeft de daslook het niet in je tuin.
Alles aan daslook is eetbaar, maar vooral het blad heeft die fijne uiachtige en lichte knoflooksmaak. De bloemetjes kunnen natuurlijk prachtig decoratief zijn op een gerecht of in een salade, maar het blad is op z'n lekkerst als je het voor de bloei gebruikt (net zoals met groente eigenlijk, doorgeschoten, dus bloeiende groentes zijn ook minder lekker dan die nog niet bloeien.)
Pluk niet zomaar daslook uit een park, maar vraag toestemming. Ook kun je bij sommige delicatessenzaken in het seizoen daslook kopen. Maar het makkelijkste is het natuurlijk om je eigen daslook aan te planten in je tuin.
Oogst je in het wild dan is daslook niet moeilijk te herkennen, de bladeren hebben een echte unieke uiachtige geur en als de plant bloeit dan is het helemaal gemakkelijk om deze te herkennen. Verwar het niet met lelietjes van dalen, hoewel die er toch anders uitzien heeft het blad er wat van en lelietjes van dalen zijn giftig.
Foto's van de planten daslook zijn gemaakt op lokatie in het park bij de Dekema State in Jelsum, Friesland.
Daslook & hazelnoot pesto
Met deze fantastische pesto komt de smaak van daslook goed tot zijn recht. Je maakt echt gebruik van het seizoen en kunt met een pesto alle kanten op. Maak er een lekkere pasta mee zoals hieronder of gebruik de pesto op lekker buiten boven een vuurtje gegrilde lamskoteletjes en nieuwe aardappeltjes, of maak er een super lekkere zachte focaccia mee die je dan weer samen kunt eten met daslook en brandnetelsoep en een gepocheerd vers eitje. Pesto kun je gemakkelijk een aantal weken in de koelkast bewaren, of vries een deel in zodat je het hele jaar plezier hebt van een bijzondere pesto variant.
Gegrilde lamskoteletjes, nieuwe aardappels en pesto
Het buitenseizoen begint pas echt goed als je buiten kunt eten en koken en dit is wel het meest ultieme lente gerecht, buiten boven een vuurtje gegrilde lamskoteletten met nieuwe aardappeltjes beide met eigengemaakte daslook-pesto.
Het lamsvlees is overigens geen heel jong lamsvlees maar dat van lammeren die de zomer en herfst buiten hebben doorgebracht. Dat lamsvlees is veel voller van smaak (en kun je goed bewaren in de diepvries) Serveer de koteletjes met de pesto, de verse smaak van pesto in combinatie met het vlees komt zo beter tot zijn recht dan wanneer je de koteletten grilt met pesto, dan verbrand de pesto en dat wil je natuurlijk niet.
Daslook & hazelnoot pasta pesto
Als je eenmaal je pesto gemaakt hebt dan is deze pasta een fantastisch snelle maaltijd, roer de pesto door al dente gekookte pasta, voeg nog wat gesneden daslook toe en versgeraspte geitenkaas en klaar ben je. En niet onbelangrijk, het smaakt echt fantastisch en misstaat zeker niet op tafel wanneer je gasten hebt.
Hartig taartje met daslook en brandnetel
Daslook en brandnetels zijn een fijne lentecombinatie en beide ongeveer op hetzelfde moment goed van smaak. Ik gebruikte voor dit lekkere taartje half daslookbladeren en half brandneteltopjes. Brandnetels zijn het beste om te eten als ze nog niet al te oud zijn, dus eigenlijk vanaf dat ze opkomen tot ergens in mei. Gebruik alleen de topjes omdat die verse blaadjes het zachts zijn en het beste van smaak. Blancheer ze altijd even in kokend water voor je ze verder verwerkt, anders prikken ze.
Platbrood met daslook & geitenkaas
Bijzonder en niet moeilijk te maken zijn deze flatbreads die simpel belegt zijn met daslook blaadjes en bloemen en zachte geitenkaas met daarover wat geraspte harde geitenkaas. Lekker voor lunch met een groene salade. Je kunt ze warm of koud eten en ze zien er natuurlijk uit als een waar kunstwerkje uit de natuur.
Bakblik-brood met daslook-pesto
Er is op het gebied van brood eigenlijk niks lekkerder dan een vers zacht, luchtig brood zo uit de oven. Dit super luchtige brood is bijzonder van smaak door de daslook-pesto, gemakkelijk te maken, je moet alleen wat geduld hebben en smaakt zo uit de oven fantastisch. Lekker bij een daslook-brandnetel soep, of gewoon zo.
Daslook & brandnetel soep
Deze soep combineert twee echte wilde voorjaarsgroentes, daslook en brandnetels en is een fantastische combinatie en daarnaast super gezond. Je maakt 'm chique door een gepocheerd ei toe te voegen, maar vind je dat teveel werk dan kan een gekookt ei ook gewoon, dat is een klassieke combinatie in Scandinavische landen waar brandnetelsoep altijd wordt geserveerd met een gekookt ei in het midden. Bestrooi met wat fijngesneden daslookblad als decoratie en voor een extra bite en serveer met lekkere eigengebakken daslookpesto bakblik-brood.