Photography & words: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in SEASONS 01-2024 
Het is vroeg in de morgen als ik bij Naomi (52) in haar pick-up stap. Het is nog winter, maar in de verte ruik je de lente al. Naomi is hoefsmid en ik ga een dag met haar en haar twee honden die altijd van de partij zijn, mee door Gaasterland. "We hebben een leuke dag vandaag, leuke adressen met afwisselend werk en verschillende soorten paarden en pony's," begroet Naomi me.
Naomi is niet altijd hoefsmid geweest. "Ik was model, werkte op kantoor en in de horeca, ik had dus al verschillende carrières achter de rug toen ik uiteindelijk hoefsmid werd. Dat was dan ook echt een bewuste keuze. Ik wilde iets doen met mijn liefde voor paarden én ik wilde met een mooi ambacht werken." In 2008 ging ze aan de slag als gediplomeerd hoefsmid. Ze is enthousiast over haar vak, nog steeds. "Ik hou van mijn vak, elke hoef is verschillend, elke paard, pony of eigenaar ook." 
Zwaar werk voor een vrouw? "Voor een man is het ook zwaar! Het is gewoon zwaar werk, punt. Ik hou mezelf fit, doe aan yoga en laat me als het nodig is masseren zodat ik dit werk nog lang met plezier kan doen."

You may also like

Back to Top