Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in Landleven 09-2021
Langs de 8 meter hoge palen zoeken de hopranken hun weg naar boven. "Over een paar dagen wordt de hop geoogst," vertelt Henk Timmerman. Hij is trots op het project; eigen hop verbouwen voor brouwerij Maallust even verderop in het dorp Veenhuizen waarvan hij mede-eigenaar is. "We doen dat sinds 2018 samen met de gevangenen van de penitentiaire inrichting Veenhuizen." Het hopveld met zijn 5200 hopplanten vlak achter de gevangenis ziet er imposant uit, als je er doorheen loopt heeft het wat van een oerwoud met de slingerende ranken die langs stalen draden en hoge palen omhoog geleid worden. "Zelfvoorzienendheid hoort natuurlijk bij de geschiedenis van het dorp Veenhuizen," gaat Henk verder. Veenhuizen, een van de Koloniën van Weldadigheid, werd in het begin van de 19e eeuw opgericht om de armen uit de grote steden in het Westen, al dan niet vrijwillig, een betere toekomst te geven. Door hard werken op het ruige Drentse platteland moest de armoede worden verdreven was het motto. Zelfvoorziendendheid in dat toen zo afgelegen woeste landschap was een van de pijlers van het beleid.
We rijden een stukje over de weg langs het kaarsrechte kanaal, daar waar ooit de turfschuiten over voeren en slaan even verderop af . Achter wat huizen en bomen staat de oude graanmaalderij van Veenhuizen, nu het Maallust complex waar bierbrouwerij Maallust sinds 2011 gevestigd is. De oude graanmaalderij was onderdeel van de zelfvoorziendendheid van het dorp Veenhuizen wat lange tijd van de buitenwereld afgesloten was.
Eenmaal binnen vallen direct de grote glimmende koperen brouwketels op, ze staan centaal opgesteld onder de dikke gebinten van het oude pand. De gisterige geur van bier komt je tegemoet. "Hier wordt ons bier ambachtelijk gebrouwen," vertelt een van de brouwmeesters terwijl hij de brouwketel opent en er een grote condenswolk ontsnapt uit de ketel. "We gebruiken grondstoffen van de beste kwaliteit voor onze speciaalbieren," gaat de brouwmeester verder, "we zoeken naar de perfecte balans tussen bitter en zoet en laten ons inspireren door oude biersoorten. Én ze hebben allemaal een naam passend bij de geschiedenis van het dorp zoals Veldwachter, een ouderwets, krachtig bockbier met een volle smaak van karamel en gebrand mout. Of De Pauper, een fris speltbiertje met een subtiele hoppige afdronk. Spelt is een van de oudst bekende tarwegewassen, duizenden jaren gelden werd het al geteeld. Of Zware Jonge, een klassiek tripel bier van 9% alcohol. En de lichte Armoedzaaier met 2,5% alcohol, een echt, lekker fris tafelbiertje. Of de zachte fruitige Kolonist en het mooie donkere klassieke dubbelbier met de naam Mooie Madam."
Ja, de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen zit verweven door de hele brouwerij.
Ambachtelijk bier is natuurlijk heerlijk om te drinken, maar je kunt er ook heel lekker mee koken. De diepe zoetige smaak verrijkt gerechten die lekker lang moeten sudderen. Runderstoofvlees gaat fantastisch samen met bier, maar ook een echte uiensoep is heel lekker met de toevoeging van donker ambachtelijk bier, probeer het maar eens!
De zoete smaak van donker bier gaat perfect samen met langzaam gegaarde en gekarameliseerde uien. De gesmolten Friese nagelkaas op een lekker geroosterd zuurdesem broodje in de soep zorgt voor een extra kruiderige smaak. Al met al een fantastische combinatie, ui, donker bier, rustiek desembrood en Friese nagelkaas.
Een stoofpotje langzaam gegaard boven in of boven een vuurtje is natuurlijk leuk om te maken en, ook niet onbelangrijk, lekker om te eten. Het rundvlees wordt langzaam gestoofd met bier, voeg een minuut of 20 voordat je stoofpot klaar is aardappels en groenten toe en zo stoof je alles in een.
Een maaltijd met een knipoog naar friet en stoof, alleen maak je dan de aardappeltjes in de oven, met schil, eigenlijk net zo lekker als friet of misschien zelfs wel lekkerder. De sucadelappen stoof je heel langzaam, in z'n geheel, in bier, tot ze uit elkaar vallen. De saus van de stoof smaakt natuurlijk fantastisch met de aardappeltjes.