Fotografie & tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in Landleven 04-2022
Geforceerde rabarber is rabarber die in een beschermde donkere omgeving groeit. Forceren heeft twee doelen, je kunt zo eerder rabarber oogsten, de lichtroze stengels die in het donker beschermd door een afdekking hun weg naar het licht proberen te vinden kunnen dat doen omdat het in die pot warmer is. Daarnaast wordt de rabarber door in die donkere omgeving te groeien zachter, zoeter en delicater van smaak. 
Met geforceerde rabarber maak je al vroeg in het seizoen van die specifieke gerechten die heel erg bij die jonge bijzondere rabarber horen.
Je kunt om rabarber te forceren speciale aardewerken potten kopen, maar met bijvoorbeeld een grote bloempot of zelfs een emmer gaat het ook prima.
Custard en rabarber zijn een klassieke (Engelse) combinatie. Je kunt rabarber eten met custardvla maar door er een mooi puddinkje van te maken krijg je in combinatie met de mooie kleur van geforceerde rabarber wel een heel mooi weekendtoetje.
Zelf hangop maken is leuk werk en heel gemakkelijk, je hangt een schone theedoek in een zeef boven een schaal of pan, giet er 1 of 2 liter karnemelk in en laat het een nacht staan. In je theedoek ligt dan de allerlekkerste pure hangop. Combineer het met in de oven zacht gepocheerde rabarber en honing en bedek het met een crum van havervlokken en gehakte hazelnoten. Fantastisch ontbijt, tussendoortje of toetje.
Het klinkt misschien raar maar de vettige smaak van gebakken makreel combineert echt fantastisch met in de oven met tijm en witte wijn gepocheerde roze rabarber.  
Wat een fijn taartje voor een eerste lekkere lentedag. Een tarte tatin met knapperig bladerdeeg en geforceerde rabarber met wat tijm, ook fantastisch warm geserveerd met wat vanille ijs!

You may also like

Back to Top