Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh 
Marjolein woont met haar gezin op een oude boerderij in het Drentse Ruinerwold waar ze zo zelfvoorzienend mogelijk probeert te leven.
Geïnspireerd door het Engelse River Cottage besloot Marjolein dat zelf voor je eigen eten zorgen was wat ze wilde gaan proberen op de woonboerderij waar ze al meer dan 20 jaar woonden. Naast de kudde IJslandse paarden die ze al jaren fokte kwamen er meer dieren, echte boerderijdieren en breidde ze de moestuin en fruitstruiken uit en ging aan de slag. Op hun Drentse boerderij en in haar keuken.
Van het melk van haar Poitevine geiten, een zeldzaam ras uit de Poitou in Frankrijk maakt ze romige geitenkaasjes, haar kippen leggen eieren in allerlei kleuren. "Kijk deze eens, die is olijf-bruin van kleur, dat is een kruizing tussen een Maran kip en een kip die blauwe eieren legt, bijzonder toch!" Vol enthousiasme vertelt ze over haar dieren. Even verderop scharrelen 3 Bentheimer varkens. Na een goed en fijn leven gaan ze uiteindelijk naar de slager. "Want dat hoort er ook bij. Ik wil zeker weten dat het vlees wat ik eet van een dier is wat een goed leven heeft gehad. Dat is fijn voor het dier, maar komt ook de smaak ten goede."
In de boomgaard staan fruitbomen en naast de boerderij heeft ze een moestuin. "Die hebben we helemaal opnieuw aangelegd afgelopen winter, we hebben zo'n last van winde, nu hebben we een no-dig moestuin waarbij je karton op de ondergrond legt en daar een flinke laag compost op stort. Dat is ook beter voor het bodemleven. En zo hou ik de winde wat beter onder controle." In de moestuin staat een grote variatie aan groentes. Verschillende soorten sla en allerlei soorten tomaten in het kasje. "Heb je die lichte aardbeitjes gezien? Dat zijn ananas-aardbeien, proef maar, dan weet je waarom ze zo heten." De loopeenden moeten de slakken gaan aanpakken. "Maar daar zijn ze nu nog te jong voor, ze zijn net voor het eerst buiten deze week." 
Naast haar boerderijdieren fokt Marjolein al jaren op kleinschalige basis IJslandse paarden. "Deze merrie gaat al 4 generaties terug in mijn fokkerij. Die eten we niet hoor!" verzekert ze me lachend.
In de boomgaard bij de keuken proef ik haar lekkere chèvre kaasjes (echt lekker!) en een ricotta-achtig kaasje wat Marjolein versierde met bloemen. "Ik geef je het recept mee, dat is echt makkelijk om te maken en dat kun je ook gewoon met gekochte melk doen. Je kunt er allerlei eetbare bloemen op doen, of groene kruiden bijvoorbeeld."
Als dorstlesser geeft ze me een glas waterkefir. "Dat is super lekker, met een licht bubbeltje, maar met weinig suiker en heel dorstlessend."  Ze maakte er een met rood fruit uit haar tuin en een mojito variant met lime en munt, maar dan wel alcoholvrij."
Na een uitgebreide rondleiding op haar boerderij vertrek ik met het recept voor een ricotta kaasje en de dorstlessende gezonde waterkefir die ook nog eens verrassend lekker is.

You may also like

Back to Top