Op het erf rondom hun huis in Friesland creëerde Martin een paradijsje, een eetbaar, permacultuur paradijsje wel te verstaan.
15 jaar geleden verhuisden Martin samen met zijn gezin naar het Friese platteland. In Australië had Martin geleerd over permacultuur en wilde wat hij daar geleerd had toepassen op een eigen plek. "Deze plek was perfect voor de permacultuur homestead die we wilden maken." Hij legde een no-dig moestuin aan, met dikke lagen gemaaid gras van het erf rondom de planten voor een gezonde bodem. Er is een kas vol groenten én een voedselbos waar bessen, appels, noten, bramen en pompoenen groeien en er staan bijenkasten. Ook is er voldoende plek voor de natuur. Er lopen kippen rond op het terrein en 3 eigenwijze eenden die allemaal een functie hebben. "De kippen bewerken de moestuingrond in de winter en zorgen dat stukken gras kort blijven in de zomer. De eenden eten slakjes enzo en zijn daarom super nuttig. Ik zet ze in op plekken waar ze nodig zijn."
"Onze plek geeft ons gezondheid, onafhankelijkheid, waanzinnig lekkere voeding, vrijheid, een prachtige plek om te leven en een doel om elke dag voor op te staan. De echte rijkdom!"
Door de diversiteit op het erf blijft alles gezond en zo leveren het erf, de moestuin, kas en het voedselbos lekker veel verse en gezonde producten. "Juist die diversiteit, het niet spitten en een gezonde bodem zijn de basis voor een permacultuur." Ook het watermanagement op het terrein is super belangrijk. Martin legde verschillende poelen aan om water langer op het terrein vast te houden. "Zo voorkom je droogte, het water blijft op het terrein in plaats van dat het zo snel mogelijk naar de sloot loopt." Hij groef verschillende meanderende stroompjes om zo het waterbehoud, en als het nodig is de water afvoer, goed te kunnen regelen. "Allemaal super belangrijke elementen, zeker als er droge zomers zijn. Alles houdt verband met elkaar op het terrein, en dat zorgt allemaal samen voor een goede balans."
Martin en zijn gezin leven inmiddels gedeeltelijk zelfvoorzienend. "De tuin, de kas en het voedselbos leveren natuurlijk veel gezond en lekker eten, we hebben kippen voor de eieren en het vlees en winnen ons eigen haardhout en we bouwden een aardkelder waar alles lekker koel blijft zonder energie te hoeven gebruiken."
Permacultuur is helemaal Martin's "way of life" geworden. En hij neemt graag mensen mee in zijn passie, die inmiddels ook zijn werk is. Martin geeft adviezen over het aanleggen van permacultuur terreinen, inclusief voedselbossen en watermanagement van een terrein. En daarnaast heeft hij een online voedselbos cursus ontwikkeld. "Het is fantastisch dat ik mijn, in 15 jaar opgedane kennis en ervaring, zo kan delen met anderen."