Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
In een oud klooster in het Overijsselse Diepenveen, vlak bij Deventer, verwerken Rob en Marin de oogst van oude ras hoogstamfruitbomen uit de IJsselstreek op ambachtelijke wijze tot een mooie droge cider, IESSEL Cider. Op die manier draagt dit mooie product bij aan het behoud van de hoogstamfruitboomgaarden inde IJsselstreek en de daarin aanwezige oude rassen fruit.
"Kijk," zegt Rob, een van de twee oprichters en eigenaren van het Overijsselse Iessel Cider, "daar doe ik het voor." Hij wijst naar de rijkgevulde appelbomen in de boomgaard met oude ras hoogstamfruitbomen. "Anders gaat al dat mooie fruit verloren." Rob zet zich, naast zijn werk voor Iessel Cider ook, of misschien wel juist, in voor de oude hoogstamboomgaarden die vroeger een prominente plaats in het landschap rond de IJssel hadden. "Met de stichting IJsselboomgaarden proberen we deze bijzondere oude boomgaarden te bewaren en gedeeltelijk opnieuw aan te planten, want ze horen van oudsher echt in dit landschap," vertelt Rob.
Onder de bomen ligt veel valfruit. "Die gebruiken we niet hoor," zegt Marin, de andere oprichter van Iessel, "die gaan te snel rotten door beurse plekken, de appels voor onze cider plukken we echt." In het oogstseizoen gaan ze bijna elk weekend plukken met een groepje vrijwilligers. "We proberen een mooie mix te maken van appelsoorten, het liefst wel met een beetje zuur erin, want we maken een droge cider," gaar Marin verder, terwijl hij met een ladder onder z'n arm naar de volgende appelboom die bom vol prachtige rode appels hangt, loopt. "We gebruiken oude appelrassen die je niet zult vinden in de supermarkt."
In de cidermakerij, even verderop in een oud klooster, wordt de oogst verwerkt tot cider. In een van de schuren van het klooster staan kratten vol appels uit de boomgaarden waar geplukt wordt. "Die worden allemaal vermalen en vervolgens geperst tot sap wat we laten vergisten" Na een jaar is het resultaat een fantastische droge cider, helemaal gemaakt van appels van hoogstamfruitbomen uit de IJsselstreek. "Zo behoud je het oude landschap én heb je een mooi, ambachtelijk gemaakt product met een eigen smaak, want daar doen we het allebei voor."