Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh Recepten: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in Landleven 07-2020
Op haar boerderij in Zuid Oost Friesland houdt Doetie geiten. Haar liefde voor geiten stamt al uit haar kindertijd toen ze op de boerderij van haar ouders in het Friese Gaasterland een paar geiten hield. Na haar studie werkte ze als medisch analist, maar het boerenleven bleef trekken en uiteindelijk verruilde ze haar vaste baan voor een leven als geitenhouder én kaasmaakster en keerde met haar gezin terug naar het Friese platteland waar ze haar droom waarmaakte.
Doetie houdt zo'n 80 geiten, Toggenburgergeiten om precies te zijn. Dit van oorsprong Zwitserse geitenras werd eind 19e eeuw naar Drenthe gehaald om de arme bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Inmiddels staat de Toggenburgergeit op de lijst van zeldzame huisdierrassen.
Doetie's kudde vriendelijke bruine geiten scharrelt rond op het land rond haar boerderij waar ze zich tegoed doen aan wat ze vinden in de kruidenrijke weide "en dat proef je echt terug in de kaas" vertelt Doetie. 's Ochtends vroeg melkt Doetie de geiten in haar zelf gebouwde melkstal, daarna gaat de verse geitenmelk direct door naar de kaasmakerij op haar boerderij waar Doetie van de verse melk fantastische rauwmelkse kaasje maakt.
De verschillende kaasjes hebben klinkende Friese namen als Lytse Wite (Kleine Witte, een romig rauwmelks witschimmelkaasje), Grutte Gryze (Grote Grijze, een romig witschimmelkaasje met koolstof aan de buitenkant wat zorgt voor een ander rijpingsproces), Swarte Toer (Zwarte Toren) en niet te vergeten Geiteleafde (Geitenliefde, een rauwmelkse geitenbrie in hartvorm). Op een aantal streekmarkten in het noorden van het land verkoopt Doetie de kaasjes zelf. "Ik hou van het contact met mijn klanten en om net even dat beetje extra te kunnen vertellen over mijn geiten en de kaas" zegt Doetie, "veel van mijn klanten zijn vaste klanten die elke keer weer terug komen" Op de vraag wat ze nou leuker vindt, het geiten houden of het kaasmaken zegt ze "beiden, want je kunt het een niet los van het ander zien en dat is nou juist zo belangrijk, net zoals kleinschaligheid en de waardering voor kwalitatief hoogwaardige producten mét extra veel smaak"
Ook kaaskenners in Nederland hebben haar verrukkelijke kaasjes inmiddels ontdekt, veel van Doetie's kaasjes vinden inmiddels hun weg naar delicatesse winkels en (sterren) restaurants door heel Nederland.
Op de vraag of ze nog een goed recept met haar kaasjes weet zegt ze: "ik eet ze het liefste gewoon zo, dan proef je ze het beste, of op een kaasplankje na het eten, dat is hoe restaurants ze meestal serveren, maar een lekkere salade met geitenkaas is ook heerlijk natuurlijk, gebruik dan de Swarte Toer, want dan kun je dat mooie schimmelkorstje mooi laten uitkomen". "Dat ga ik doen!" antwoord ik en ik neem gelijk ook nog wat geitenvlees mee voor een slow cooked stoofpotje.
Een serie recepten met Doetie's geitenkaas vind je op de pagina Geiteleafde | Recepten
Een serie recepten die ik maakte met Doetie's geitenkaas vind je op de pagina: