Fotografie & tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in Landleven 09-2020
Op zoek naar rust en eenvoud keert Hilde haar drukke leven als succesvol beeldend kunstenaar in 2008 de rug toe en verhuist, getrokken door het simpele leven en de vrijheid die het werk als schaapsherder in de natuur geeft, naar Zuid Oost Friesland om daar een schaapskudde te gaan hoeden.
Sindsdien trekt ze elke zomer met haar kudde bestaande uit 250 Schoonebeeker schapen rond in de regio waar haar kudde natuurgebiedjes van Staatsbosbeheer begraast en zo beheert. Soms legt ze, geholpen door haar bordercollies Muis, Amy en Vlerk flink wat kilometers af met haar kudde van het ene heidegebied naar het volgende.
Hilde houdt van de rust , de eenvoud en eenzaamheid van haar werk, alleen in de stilte van de natuur, hoewel je in het gezelschap van 250 schapen en 3 honden natuurlijk niet echt alleen bent.
(tekst gaat tussen foto's verder)
Het liefst blijft Hilde ook ’s nachts bij haar kudde op de heide, een oude keet veranderde ze in een fijn basic verblijf waar ze alles bij de hand heeft en ’s avonds, op het trapje van de keet met een kop thee, geniet van haar kudde en de rust van de natuur. Saai, nee, het leven als schaapsherder is verre van dat vertelt Hilde, het is wel een stuk harder werken dan veel mensen denken, dat wel. En daarnaast ben je natuurlijk verantwoordelijk voor een grote kudde schapen waarmee je rondtrekt.
Ik mocht een aantal keren meelopen met Hilde en haar kudde, ik maakte op die verschillende momenten deze reportage; van wollige lente-schapen tot de kudde aan het eind van de zomer op de bloeiende heide.
(tekst gaat tussen foto's verder)
Schoonebeeker schapen, waar Hilde’s kudde uit bestaat, zijn het zeldzaamste schapenras van Nederland, in de jaren 70 waren er zelfs nog maar enkele tientallen Schoonebeekers over. Inmiddels is de populatie,mede door kuddes als die van Hilde, weer gegroeid.
Schoonebeekers zijn relatief groot en vallen op door hun gebogen neus. Ze staan dicht bij de natuur en zijn bijzonder sterk en weerbaar. De vriendelijke en slimme schapen met hun diversiteit aan kleuren en harige vachten zijn in de ruige natuurgebieden waar ze worden gehoed een nuttige natuurbeheerder.
De vachten van de Schoonebeeker zijn door hun lange en harige structuur ideaal om te vilten. Het vlees van deze schapen, want een teveel aan rammen wordt in de herfst geslacht, heeft een goede smaak mede door de diversiteit aan natuurlijke voedsel wat de schapen in de natuurgebieden waar ze grazen binnen krijgen.
Met lamsvlees uit Hilde’s kudde kookte ik boven een vuurtje een fantastische lamsstoof. Proef de vrijheid!
Veel lokale herders van kuddes verkopen regionaal lamsvlees van (rams)lammeren uit hun kudde. Vlees van dieren die hoofdzakelijk in de natuur leefden en bij de lokale slager geslacht worden, is, voor zover slachten diervriendelijk het meest diervriendelijke vlees wat er is.
Informeer eens bij een herder bij je in de buurt. Het vlees smaakt in iedergeval fantastisch, je steunt je lokale herder en je weet dat je lokaal koopt, beter dan dat kan het toch niet?
Fotografie, styling & recept: © Anna Rubingh