Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in Landleven 06-2022
Het was even zoeken voor ik de tuin vond, biologisch-dynamische tuinderij Land & Boschzigt ligt goed verstopt tussen de bossen en landerijen van ’s Graveland bij Hilversum. Op deze mooie plaats, omzoomd door een singel van oude bomen, worden al sinds 1947 biologische groentes verbouwd wat het de oudste biologisch-dynamische tuin van Nederland maakt. “Maar we zijn meer dan alleen een tuinderij,” vertelt Sissie die samen met haar partner Sijmen de tuinderij al sinds 1978 runt. “Er zijn natuurlijk groentes, maar ook bloemen en een boomgaard. En er is een winkel, ooit begonnen als piepklein winkeltje, maar nu uitgegroeid tot een echte natuurvoedingswinkel met alles erop en eraan.” En ook een hip restaurant voor overdag ontbreekt ook niet.
Op het “Grote Land” verbouwen ze hun groentes en daar kunnen mensen ook zelf oogsten als ze een zelfoogstabonnement hebben. “Dat is heel leuk en leerzaam, onze abonnementen lopen een heel jaar en in die tijd kun je vanaf ongeveer half april tot eind november zelf je groenten komen oogsten,” legt Sijmen uit. “Je oogst alleen groenten van het seizoen en draagt zo bij aan milieuvriendelijke, duurzame landbouw,” vult Sissie aan. Als je geen zin hebt om zelf te gaan oogsten dan kun je de groenten en het fruit gewoon in de winkel op het terrein kopen. “Dat is ook handig en daarnaast lopen de zelfoogstabonnementen zo goed dat er vaak niet eens ruimte is voor nieuwe klanten.”
Je bent welkom om als de tuin open is, rond te lopen in de tuin, daarna kun je even een ontspannen met wat lekkers of gewoon een drankje in restaurant De Serre en verlaat je met een tas boodschappen uit de winkel van Land & Boschzigt het terrein weer om misschien zelfs nog even een mooie wandeling door de prachtige, bosrijke omgeving te maken.

You may also like

Back to Top