Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd Landleven 04-23
Martin en Manilde inspireerden hun tiny huisje op een oud koloniehuisje en plaatsten het huisje aan de rand van de boomgaarden van De Fruithof in Frederiksoord waar honderden oude rassen fruitbomen staan.
"Hier, midden in "De Koloniën van Weldadigheid" past dit huisje perfect," vertelt Manilde, "vroeger werden hier kleine koloniehuisjes gebouwd om arme gezinnen een dak boven hun hoofd en een bestaan te geven."  Voor de bouw gebruikten ze zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Zelfs het riet op het dak is eerder gebruikt en de wandbekleding binnen bestaat uit vervezelde afgedankte spijkerbroeken.
Het Pioniershuisje staat aan de rand van maar liefst 8 hectare kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels. Wat de Fruithof speciaal maakt zijn de zo’n 550 verschillende oude fruitrassen. Zeldzame appel-, peer- en pruimsoorten die dreigen te verdwijnen, worden veiliggesteld in Frederiksoord. De Fruithof heeft de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Cultureel erfgoed, die samen een belangrijke genenbank vormen.
Goed nieuws, iedereen kan van het Pioniershuisje genieten, want het is een tiny vakantiehuisje. En als alle fruitbomen in bloei staan is het helemaal een sprookjesachtige plek voor een weekendje weg. En je hebt totale privacy, want het is het enige logeeradres op de Fruithof.  "Je kunt gewoon in je blootje naar het naast gelegen badkamerhuisje lopen als je dat wilt," lacht Manilde.

You may also like

Back to Top