Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in SEASONS 12-2021
Het is winter, echt winter, als ik vanaf de boot het eiland Texel oprij. Schaapherder Daphne's kudde staat in de duinen bij de Cocksdorp aan de noordkant van het eiland die gemarkeerd wordt door de felrode vuurtoren. "Ik hoop dat je warme kleren aan hebt, want het is best koud vandaag," zegt Daphne, "maar wel heel mooi en de kleuren zijn echt prachtig!" In haar bus zitten haar honden: Ewan en Silke, twee border collies en Elvi, een vrolijke altdeutsche hutehund en twee pups, kinderen van Ewan en Silke. "Ze zijn allemaal een essentieel onderdeel van de kudde, zonder hen lukt het niet." Samen met haar dieren werkt Daphne voor de kost als natuurbeheerder, iedereen in de kudde, de schapen, honden en Daphne, heeft daarin zijn eigen taak.
Even verderop in de duinen staat een gemêleerde kudde schapen. De ruige wintervachten lijken onderdeel van het winterse duinlandschap. Daphne heeft verschillende bijzondere rassen heideschapen die samen een kudde vormen; Drentse heideschapen, Schonenbekers, een Noord Engelse Herdwicks en een geit. "Die voelt zich meer schaap geloof ik," vertelt Daphne lachend, "want als zij bij soortgenoten zit breekt ze uit of loopt ze weg, in de kudde schapen gaat het goed en voel ze zich thuis"
Na studies geschiedenis en fotografie wist Daphne het zeker, ze wil iets met dieren doen, maar wat? Ze vertrok naar waddeneiland Texel, want buitenwonen is toch echt fijner dan in de stad. Daar zocht naar een mogelijkheid om haar oprechte liefde en respect voor dieren en de natuur te kunnen combineren tot een vak wat bij haar past. Boer worden dat werd 'm niet, daarmee vond Daphne dat ze dieren teveel zou exploiteren, "dat past niet bij me, maar toen kwam het herdersvak op mijn pad en wist ik dat dat het was wat ik zocht."
In eerste instantie start ze haar nieuw gevonden passie met leasekuddes, want de aankoop van kuddes schapen is duur, maar inmiddels heeft ze een eigen kudde van 300 schapen die verdeeld over verschillende begrazingsprojecten op Texel en langs de kust van het vaste land staan. Vrolijke schapen noemt Daphne ze. "Ik houd schapen voor het natuurbeheer en natuureducatie. Als natuurlijke grasmaaiers onderhouden ze allerlei terreinen, zoals de duinen hier op Texel." De schapen houden het duingebied open met een grote diversiteit aan flora en fauna. En Daphne leert mensen graag over haar kudde, de honden en de natuur. "Iedereen is welkom bij mijn kudde vrolijke schapen in de natuur, er is zoveel te beleven en te leren, het hele jaar door!"
Vanaf haar thuisbasis Texel reist Daphne met een bus langs haar kuddes op de begrazingsgebieden langs de kust. "Ik slaap dan met mijn honden in de bus bij mijn dieren."
Daphne heeft geen schapen voor vlees of verkoop. "Ik wil op een gelijkwaardige en eerlijke manier met mijn dieren omgaan. Alle dieren mogen bij mij oud worden en mijn schapen krijgen alleen lammetjes als ik de kudde wil verjongen of uitbreiden. Rammetjes worden gecastreerd zodat ze gewoon in de kudde kunnen blijven." Respect voor haar dieren en de natuur waarin ze werken is Daphnes uitgangspunt.
Daphnes vrolijke schaapskudde werkt het hele jaar rond voor verschillende opdrachtgevers in Noord- en Zuid-Holland.