Fotografie & Tekst: © Anna Rubingh
Gepubliceerd in tijdschrift Herenhuis zomer 2021
Toen Trudy en Willem in 2012 bij toeval het Doktershûs in het Friese Stiens ontdekten waren het huis en de tuin nodig aan onderhoud toe. Beiden met pensioen vonden het project een prachtige uitdaging. Het huis, een voormalige dokterswoning, bleek een rijksmonument. De 19e eeuwse tuin, een ontwerp van Gerrit Vlaskamp, gaf de doorslag. "We zagen de tuin vanaf de plek waar wij onze auto parkeerden. Het was vroeg in het voorjaar en we bezochten plekken waar veel stinzenplanten staan, Stiens is daar een van. Vanaf de parkeerplaats zagen we een prachtige, maar verwaarloosde tuin, vol stinzenplanten. Toen we omliepen bleek het huis, mét tuin te koop," vertelt Trudy. Van het een kwam het ander en een eenvoudig bezoekje aan Stiens werd een compleet nieuwe uitdaging in hun leven.
Het huis lieten ze onder architectuur compleet restaureren. "Onder de witgeschilderde muren van de gang kwamen prachtige originele schilderingen tevoorschijn, het bleek een echt pareltje wat we helemaal lieten restaureren. De vloertegels zijn origineel en komen uit Engeland. "Echt iets van aanzien in die tijd, status die hoorde bij een dokter." Ook andere ruimtes in het huis lieten ze terugbrengen in oorspronkelijke staat. Luiken voor de ramen werden gerestaureerd en in oude kleuren teruggebracht en oud behang, wat ze onder verschillende lagen op de muur vonden werd gereconstrueerd. "De restauratie van ons doktershuis duurde een jaar," vertelt Willem. Maar het resultaat mag er zijn, een prachtig statig huis teruggebracht in oude glorie.
"We hebben het huis ingericht met Scandinavische designmeubelen uit de jaren 50," vertelt Trudy, "we houden daar erg van en we vonden daarnaast dat het met zwaar antiek te veel een museum zou worden, de meubels zijn echt van ons, ze geven een persoonlijk tintje." Aan de muur hangen Nederlandse en Friese schilderijtjes en dorpsgezichten van Stiens. "Naast onze jaren 50 meubels hebben we modern design toegevoegd, het tafeltje in de keuken wat onder het raam staat met uitzicht op de tuin is beschilderd met modern Hindeloper schilderwerk, de sprei op ons bed is van een textielkunstenares en het servies in de kast is modern Workumer aardewerk, die moderne design en kunst brengt het huis helemaal naar de tegenwoordige tijd." Over elk detail is nagedacht. De oude apotheek aan de zijkant van het huis is helemaal in ere hersteld. "Alles wat erin staat is van de voormalige dokters die generaties lang in dit huis woonden," vertelt Trudy, "voorgeschreven medicijnen werden hier gemaakt en afgegeven, via een speciaal luikje. We vonden het leuk dit zo te herstellen."
Achter het huis is de mooie slingertuin in de 19e eeuw ontworpen door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp een echte blikvanger. Paden slingeren nonchalant door de tuin waardoor deze een natuurlijk karakter heeft. "Ook de tuin was compleet verwaarloosd," vertelt Trudy, "maar ook die hebben we met veel werk, liefde en research in oude staat hersteld." In het voorjaar staat de tuin vol met prachtig bloeiende stinzenplanten, de oudste soort, een prachtige narcis, stamt zelfs it de 17e eeuw weet Trudy mij te vertellen, maar op het moment dat ik er ben is het zomer en staan de borders vol met vrolijke zomerbloeiers. "Ik zet altijd wat vaasjes met bloemen uit de tuin in huis, om buiten zo ook naar binnen te brengen, maar niet te vol, subtiel, dat hoort bij het huis en bij ons."