't Hummelhûs
Op zijn natuurtuinderij, die hij begon op zijn voormalige melkveehouderij in het Friese Oudehorne, verbouwt Willem Teun Tel meer dan honderd gewassen. "Het begon ooit als hobby tuin, bij de boerderij, maar inmiddels is het een volwaardige tuinderij waarvan 2 hectare tuin." In het winkeltje bij de boerderij worden de producten verkocht. "Maar het meeste verkopen we via de Streekboer die lokaal verbouwde producten aan klanten in het noorden leveren."
Willen Teun past wisselteelt toe om ziektes en ongedierte zoveel mogelijk te voorkomen en laat de natuur zijn werk doen. Bijen zorgen voor bestuiving en alles in de tuin heeft zijn eigen functie om een natuurlijke balans te creëren. "En ik houd een koppeltje koeien, voornamelijk voor de mest, zo bemesten we de tuinderij met vaste koemest die na de winter uit de potstal komt." En daar houdt het niet mee op, Willem Teun houdt van nieuwe dingen proberen, dus worden er eigen jams gemaakt, kruidentheeën samengesteld, kruiden gedroogd, courgettes ingemaakt en siropen gemaakt. "We maken ook kruidenmixen, dat vind ik gewoon leuk om te doen, bami kruiden bijvoorbeeld en groentepakketten met recepten, ook super leuk."
Naast het telen van gewassen doet 't Hummelhûs ook dienst doet als kinderdagopvang en zorgbedrijf. "De mensen van de dagbesteding helpen met het verpakken van bestellingen, maar de tuin is echt mijn ding, die doe ik zelf, samen met twee medewerkers die ik inmiddels heb, daar ben ik vrij secuur in. We spuiten niet, dus schoffelen gaat gewoon allemaal handmatig."

You may also like

Back to Top